Festival dychových hudieb a mažoretiek

16.06.2005 Celý región

Šarišské osvetové stredisko v spolupráci s Parkom kultúry a oddychu v Prešove uskutočnili Festival dychových hudieb a mažoretiek PREŠOV 2005.\r\n12. júna 2005 ...
Šarišské osvetové stredisko v spolupráci s Parkom kultúry a oddychu v Prešove uskutočnili Festival dychových hudieb a mažoretiek PREŠOV 2005.
12. júna 2005 sála PKO v Prešove patrila vystúpeniam kolektívov dychových hudieb a mažoretiek.

Postupne sa prezentovali: Malá dychová hudba SABINKA - MsKS Sabinov, Tanečný orchester ZUŠ Jána Pöschla Prešov, Mládežnícky dychový orchester ABC-CVČ Prešov, Mládežnícky dychový orchester BAŠTOVANKA - ZUŠ Mikuláša Moyzesa Prešov, Dychový orchester Jána Pöschla – PKO Prešov, Mažoretky LABI, LABKI I. a LABKI II. - PŠ Labi Prešov, Mažoretky FLY GIRLS - ZŠ Važecká Prešov, Mažoretky TEDASKY – ZŠ 17.novembra Sabinov, Mažoretky LADY SHOW – Mestská správa služieb Prešov, Mažoretky DIRIDONKY , DIRIDONKY D1 a DIRIDONKY D2 - PKO Prešov a Mažoretky WITCHES SLOVAKIA - PKO Prešov.

Spolu účinkovalo 280 účinkujúcich. 3 hodinový program videlo asi 600 divákov.
Celý festival sa niesol v znamení osláv 85.výročia vzniku dychového orchestra Jána Pöschla ( predtým Dychová hudba pri Robotníckom kultúrnom spolku – RKS vznikla 8.12.1919 pod vedením dirigenta, hudobného skladateľa a pedagóga Jána Pöschla). Pri tejto príležitosti bol aj krst nového DVD spomínaného orchestra, ktoré vydal PKO.

Po prvýkrát bol festival obohatený o Jarmok tradičných remesiel, kde sa predstavili remeselníci, ktorí spolupracujú so Šarišským osvetovým strediskom. Účastníci festivalu si mohli
prezrieť ich práce z oblasti keramiky, tkania, výroby medovníkov, výrobkov z kože, prútia, drôtu a práce so šúpolím.

Všetci účastníci festivalu sa zhodli na tom, že tento typ podujatia by oveľa lepšie vyznel na pešej zóne, kde by ho mohlo vzhliadnuť viac divákov a spríjemniť nedeľné popoludnie občanom mesta Prešov, ako aj jeho návštevníkom. Počasiu však nerozkážeš.

Na úspešnom priebehu podujatia sa podieľali aj Prešovský samosprávny kraj – odbor kultúry a sponzor PIVOVAR ŠARIŠ a. s. , Veľký Šariš.

Všetky zúčastnené kolektívy boli ocenené vecnými cenami a diplomami. Celý priebeh podujatia bol zaznamenaný na videozáznam a je k dispozícii na študijné a archívne účely.
 

Vyberte región

mark